Oprichter ‘Freddie’
Camp Rising Sun is in 1930 opgericht door de rijke Amerikaan George E. Jonas. Jonas is benoemd in de Orde van Oranje Naussau, een benoeming die wordt verleend wegens bijzondere verdiensten voor de samenleving en de hoogst haalbare Nederlandse onderscheiding voor niet-Nederlanders. Door de jaren heen heeft hij de bijnaam ‘Freddie‘ gekregen, waaronder hij nu vooral bekend staat.
Louis August Jonas
George E. Jonas was de zoon van Louis August Jonas, naar wie hij later de Amerikaanse organisatie van Camp Rising Sun heeft vernoemd: de ‘Louis August Jonas Foundation’ (LAJF). Louis was een succesvolle zakenman en had een hoedenfabriek die hij aan George na liet. Vlak voor de Amerikaanse beurzen in 1929 instortte, verkocht George zijn aandelen en haalde een fortuin binnen. Dit geld vormde de financiële basis voor Camp Rising Sun en doet dit nu grotendeels nog steeds.
Oprichting en missie CRS
George E. Jonas besloot in 1930 een zomerkamp op te richten voor jongens van 14 of 15 jaar. Jonas wilde iets bijdragen aan de vorming en ontplooiing van jongens die door hun maatschappelijke achtergrond niet de kansen kregen die zij gezien hun talenten verdienden. Jonas was zich bewust van de luxe waarin hij was opgegroeid en begon zich meer en meer af te vragen hoe hij iets kon doen aan de ongelijkheid en instabiliteit in de wereld. Hij kwam tot de conclusie dat jongeren met sterke leiderschapskwaliteiten de hoop op een betere toekomst waren. Zodoende kwam hij op het idee een zomerkamp te beginnen, een die
‘niet enkel geïnteresseerd is in de jongen, maar in de man die de jongen zal worden’.
Men hoefde en kon daarom ook niet betalen voor deelname. Iedereen met potentie moest kunnen deelnemen en zijn financiële achtergrond mocht hierbij geen rol spelen. Sterker nog: met name in de begin jaren ging de voorkeur uit naar jongeren met een zwakke financiële achtergrond, om hen een kans te bieden die zij anders waarschijnlijk niet zou krijgen. Het idee dat iemands financiële achtergrond geen belemmering mag zijn voor deelname aan dit programma is nog steeds een van de grondwaarden. Ook nu krijgt dus nog iedere en een volledige beurs voor deelname.
De 4 hoofdlijnen die de basis vormden voor CRS, liggen nog steeds ten grondslag aan het programma van de zomerkampen;
- Het kweken van internationaal begrip, over de grenzen van nationaliteit, ras en godsdienst heen;
- Tolerantie bevorderen in een veel kleurige, gevarieerde samenleving;
- Samenwerking stimuleren op een humanitaire en democratische basis;
- Jongeren op een verantwoorde manier leren leiding geven aan ontwikkelingen in de samenleving.
Internationale uitbreiding
Het bleef echter niet alleen nationaal. In 1934 werd de eerste buitenlander uitgenodigd, een Engelsman, waarna in 1936 een Franse jongen erbij kwam en zo groeide het Camp Rising Sun uit tot een zomerkamp met sterke internationale aspecten. Vanaf 1949 was er vrijwel jaarlijks een Nederlandse deelnemer in Camp Rising Sun. Onze vereniging mag nu ieder jaar twee deelnemers (één voor elke sessie) selecteren voor deelname. Het kamp telt de laatste jaren ongeveer 60 deelnemers waarvan iets meer dan de helft uit de USA en de overige deelnemers uit even zovele landen over de hele wereld.
In de jaren na de oprichting en tot zijn dood in 1978, is George E. Jonas altijd sterk betrokken gebleven bij Camp Rising Sun en deed grotendeels de selectie van de deelnemers zelf. In de beginjaren waren dit vooral jongens uit New York, later uit andere delen van Amerika en na de Tweede Wereld Oorlog van over de hele wereld. In 1989 werd er een meisjeskamp opgericht: Camp Rising Sun Clinton. Dit is vlakbij het voormalige jongenskamp: Camp Rising Sun Red Hook. In 1996 kwam er een derde kamp: Camp Rising Sun Europe, in Stendis, Denemarken. Dit werd georganiseerd door een groep Deense en andere Europese ouddeelnemers. Zij vormden de Europese zusterorganisatie: de George E. Jonas Foundation en hebben tot en met 2009 een zeer vergelijkbaar programma georganiseerd als de kampen in New York. Echter moest het programma helaas stoppen omdat het financieel niet langer haalbaar bleek.