Procedure

De aanmeldingen voor Camp Rising Sun 2024 zijn gesloten!

Vroeger vond de selectie plaats op het ministerie van Onderwijs. Inmiddels is het hele proces al vele jaren in handen van de Vereniging. Dat is positief, omdat de selectie nu wordt gedaan door mensen die allemaal al één of meerdere malen hebben deelgenomen aan CRS. Alle leden hebben daarmee een goed beeld van het programma. De meeste leden hebben veel ervaring met de selectie. De leden van de selectiecommissie hebben daarnaast allemaal verschillende leeftijden en verschillende beroepen. Dit alles zorgt ervoor dat we een uitgebalanceerde commissie hebben die elk jaar weer voor een moeilijke keuze staat.

De selectie voor deelname aan Camp Rising Sun bestaat uit een aantal onder onderdelen: een voorstelronde, een selectiedag en uiteindelijk de officiële goedkeuring door de Amerikaanse organisatie, de Louis August Jonas Foundation. Als alles rond is komen we nog graag een keer bij je thuis langs om alle vragen te beantwoorden! Om je aan te melden voor Camp Rising Sun 2024, klik hier.

Voorstelronde

De selectieprocedure heeft twee gezichten. Enerzijds is het een officiële procedure die ervoor zorgt dat wij kandidaten kunnen selecteren op basis van hun kwaliteiten en interesses. Om te kunnen inschatten of jij een goede kandidaat bent die voldoet aan de eisen, vragen we jou daarom om een aantal documenten te sturen (zoals een motivatiebrief/vlog/podcast, een referentie en cijferlijsten) waarmee we een breed overzicht van jou krijgen. Je kunt dit dan ook beschouwen als een goede kans om jezelf uitgebreid te presenteren! Bij ‘Wie kan zich aanmelden?’ vind je een indicatie van het soort kandidaat dat wij zoeken en de eisen waaraan je moet voldoen. Deze kant van de procedure kan je een beetje overvallen en kan overkomen als hoog gegrepen. Het is echter belangrijk dat je beseft dat het gaat om een hele grote, mooie kans die we niet zomaar aan iedereen kunnen weggeven.

Selectiedag

Dit sluit aan bij het tweede gezicht van de procedure. Het gaat er namelijk vooral om dat wij jou in deze korte tijd een beetje leren kennen. Naast de officiële kant is het daarom onze bedoeling om voor een vriendelijke, open selectie te zorgen. Ben je door de brievenronde gekomen, dan word je uitgenodigd voor de selectiedag. De selectiedag is bij één van onze leden thuis en heeft een zeer informeel karakter. De selectie is daarmee nooit zwart-wit. Zoals het profiel verraadt is dat gewoonweg niet mogelijk. Het gaat er in de selectie niet zozeer om wie het hoogste cijfer voor Engels heeft, wie de meeste hobby’s heeft, of wie het sportiefste overkomt. Iedereen is verschillend. Iedereen is bijzonder op een andere manier. Dat vieren we bij CRS, maar dat maakt de selectieprocedure wel zo moeilijk. Aan het einde van de selectiedag maakt de selectiecommissie vaak na zwaar overleg bekend wie de nieuwe Nederlandse kandidaten zijn geworden.

Afstemming met de Amerikaanse organisatie

Wij zorgen dan samen met de organisaties in Amerika dat alle nodige voorbereidingen voor het vertrek worden doorlopen. Er moet nog wel éérst een officiële bevestiging van de organisatie ter plaatse komen dat de door ons geselecteerde deelnemers zijn aangenomen. Dit is voornamelijk een papieren kwestie. De Nederlandse selectieprocedure staat zeer goed aangeschreven bij het programma waarvoor wij selecteren en wij hebben nog geen problemen ondervonden met de toelating van onze kandidaten.

Huisbezoek

Ten slotte komen we graag bij jou thuis op bezoek als je gekozen bent. Jouw familie kan dan alle vragen stellen die er zijn over deze spannende reis en alles wat daaraan vooraf gaat. We zorgen er dan met zijn allen voor dat jij volledig voorbereid en veilig naar het programma kunt vertrekken!

Om je aan te melden voor Camp Rising Sun 2024, klik hier.